Een vrijwilligersgroep is als een kikker in een kom water

Gooi je een kikker in kokend water, dan springt die er onmiddellijk uit. Zet je hem in koud water dat je geleidelijk opwarmt, dan is hij ten dode opgeschreven. Op het moment dat de kikker merkt dat het water te warm wordt, is het voor hem te laat.

Zo werkt het ook bij lokale vrijwilligersgroepen. Geleidelijkheid zorgt net als bij de kikker in vele vrijwilligersgroepen voor een vertraagd maar hard bewustzijn. Plots veranderen ze onbewust en ongewild van een open dynamische groep in een meer gesloten herhalende groep.

Voor de begeleiding van een lokale vrijwilligersgroep meet je dus best regelmatig de temperatuur van het water. Die temperatuur zegt iets over wat er gaande is in de groep. De ene vrijwilligersgroep zwemt in aangenaam koel water, de andere spartelt voor haar leven in warm water. Je begeleiding pas je aan de temperatuur aan waarin een groep zich bevindt.

Een belangrijke temperatuurmeting in een lokale vrijwilligersgroep is de levensfase waarin ze zich bevindt. De levensfasentool is jouw thermometer.

Een typologie als basis voor een begeleiding op maat

Uit het onderzoek van Joris Piot in Eat, love, volunteer: hoe vrijwilligers ondersteunen blijkt dat de diversiteit aan lokale vrijwilligersgroepen heel groot is.

Om die complexe realiteit te vatten, stellen heel wat organisaties een typologie op. Ze willen hiermee hun begeleiding afstemmen op maat van hun vrijwilligersgroepen. Bijvoorbeeld, een typologie van statische, semi-dynamische en dynamische vrijwilligersgroepen. Die indeling baseert zich op de hoeveelheid activiteiten die een groep organiseert en het aantal mensen dat ze bereikt. Een andere typologie zoomt in op de mate waarin een groep zelfstandig werkt of waarin ze beroep doet op ondersteuning.

In hokjes denken is menselijk. Het helpt je om een complexe realiteit te begrijpen en te structureren. Let wel op dat je niet doorschiet in hokjes denken. Wees je bewust van de hokjes die je hanteert en de vooronderstellingen die je daarbij hebt. Dan is een typologie een prima instrument om na te denken over de situatie van een vrijwilligersgroep en om je begeleiding daaraan aan te passen.

Wil je ook weten in welke levensfase je organisatie zit, je kan dan gebruik maken van de tool die ontwikkeld is door Socius, via deze link.

Heb je hulp nodig? Contacteer dan één van onze medewerkers.

sfeerbeelden vorming