Overgenomen van "De Morgen"

Op 28 november betoogden drieduizend bewoners van de Noord-Italiaanse gemeente Coccaglio tegen de beslissing van hun burgemeester om een 'Witte Kerst' te organiseren waarbij tegen Kerstmis alle buitenlanders in de gemeente geregistreerd worden en alle clandestiene migranten bij de autoriteiten aangegeven zouden worden.

"Schoon schip maken"
Operatie 'White Christmas' moet er voor zorgen dat voor 25 december alle illegale immigranten uit de Noord-Italiaanse gemeente Coccaglio, bij Brescia, verdwenen zijn.
Burgemeester Claretti van de Lega Nord heeft opdracht gegeven de verblijfsvergunning te controleren van ongeveer 400 buitenlanders in het stadje dat zo'n 7.000 inwoners telt. "Er is geen criminaliteit hier", zegt Claretti in een interview met de krant La Repubblica, "maar we willen gewoon schoon schip maken".

United Colours of Christmas
Straten verlaten, bars en winkels gesloten, de meeste mensen thuis achter gesloten deuren: in deze gespannen sfeer verliep de optocht onder de slogan 'United colours of Christmas', een zinspeling op de bekende slogan van Benetton.

Afgekeurd door Vaticaan
Het initiatief van burgemeester Franco Claretti, van de anti-immigrantenpartij Lega Nord, werd afgekeurd door het Vaticaan. De burgemeester kreeg wel steun van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni, die ook lid is van de Lega Nord.