Naar jaarlijkse gewoonte hebben wij op zondag 25 september in De Centrale in Gent onze themadag / ledendag georganiseerd. 

Op deze leerrijke namiddag hebben wij verschillende workshops georganiseerd in samenwerking met onze partners Stad Gent, GAMS en Famido rond de thema’s die wij gedurende onze werkingsjaar behandelen: gezondheid en migratie.

De namiddag begon met een optreden van Geert De Vijver, lachcoach.  Tijdens zijn optreden leert hij mensen van alle leeftijden hun meest hartelijke lach (her)ontdekken. Want van lachen word je slank en gezond.  Andere lachvoordelen zijn: vermindert stress, werkt pijnstillend, voorkomt (hart) ziekten. 

Nadien hebben wij, de meer dan honderd vrijwilligers van onze lidorganisaties, verdeeld in 4 groepen. De groepen werden ingedeeld naar gelang hun belang en hun werking.

De eerste groep ging mee met Sien Duquennoy van de Stad Gent.  Zij biedt psychologische hulp aan ouderen.  De thema van de workshop was ‘gezond ouder worden, geestelijke gezondheid bij ouderen’.

De tweede groep werd begeleid door Yeter Keten van de Stad Gent.  Zij werd bijgestaan door psychotherapeut Emel Isci.  Zij leerde de groep aan de hand van verschillende ontspanningstechnieken hun veerkracht een boost te geven om met stress en tegenslag te kunnen omgaan.

De derde workshop ging over de impact van tradities op gezondheid en werd begeleid door Jessica Tatout van GAMS.  GAMS wil personen die te maken (kunnen) krijgen met vrouwelijke genitale verminking sensibiliseren en informeren. Daarnaast stelt GAMS haar expertise ter beschikking van het Gentse middenveld.

Onze laatste ging mee met Nayeli Devos van Famido.  Tijdens de workshop werd gebruik gemaakt van het platform Project Migrantech. Met dit platform konden alle deelnemers via verschillende modules hun migratieprocessen exploreren en reflecteren over hun competenties. Deze tool is bedoeld om mensen met een migratieachtergrond te helpen hun jobkansen te vergroten. Het platform geeft alsook de mogelijkheid om in contact te blijven met elkaar en nieuwe contacten te leggen.

Het was een leerrijke namiddag, zowel op inhoudelijk als organisatorisch vlak.  Wij danken nogmaals onze partners voor hun bijdrage en inzet, het was een fijne samenwerking. En onze dank gaat ook uit naar onze vrijwilligers, jullie aanwezigheid en inzet is van onmiskenbare waarde voor het creëren van een aangename, gezellige en warme sfeer.

sfeerbeelden