Klimaat en migratie zijn twee thema’s die de laatste tijd regelmatig verschijnen in de actualiteit. Wat men vaak niet verteld is dat er ook mensen zijn die migreren door de klimaatverandering. Hierover gaf men tijdens ‘vreemde tafels: vluchten voor klimaatverandering’ meer uitleg. De activiteit ging van start met een spreker van ngo Protos. Tijdens zijn uiteenzetting maakte hij aan de hand van statistische gegevens het verband tussen klimaat en migratie duidelijk.

België behoort in vele toppen bij de grotere vervuilers van het klimaat, maar wij voelen hier geen sterke gevolgen van. Terwijl de landen die net minder vervuilen, de klimaatverandering vaak ervaren en er in sommige gevallen ook voor moeten vluchten. Denk maar aan verschijnselen als natuurrampen of het verdwijnen van fauna en flora. Dit werd duidelijk tijdens de getuigenissen uit de Sahel gebracht door S-Eau-S Sahel. In deze streek in Afrika merkt met ten gevolge van de klimaatsverandering vooral een verlies aan fauna en flora. Deze zorgde echter voor de voeding van de bevolking en ook van hun dieren, hierdoor trekt men weg uit de streek.

Enkele woordkunstenaars brachten hierna hun artistieke impressies van de thema’s en verhalen. Ter afsluiting werd er een heerlijke Burkinese vegetarische maaltijd en Marokkaanse thee geserveerd.

sfeerbeelden