Volgens de krant de Standaard lijkt een "golf van hongerstakingen" op komst. Door de algemene politieke impasse raakt de rondzendbrief met criteria voor regularisatie van minister van migratie Annemie Turtelboom maar niet af. Inmiddels krijgen kerken en NGO's tal van aanvragen van asielzoekers die via hongerstakingen klaarheid over hun situatie willen scheppen.

"De situatie is aan het escaleren. De asielzoekers zijn bereid om tot de dood door te gaan. Vandaag of morgen valt een hongerstaker in coma, en wat dan?", zegt Pol Van Camp van de vzw Recht op Migratie aan de krant. Ook vertegenwoordigers van andere steungroepen worden aangehaald. Allen getuigen zij van grote aantallen asielzoekers die bereid zouden zijn tot het uiterste te gaan. "Als de asielzoekers morgen een zaal vinden waar duizend hongerstakers kunnen verblijven, ligt die meteen vol."

Alle betrokkenen kijken reikhalzend uit naar 15 juli. Voorlopig proberen zij de hongerstakingen af te raden in de hoop dat er dan een oplossing voor de communautaire crisis komt. Ander regeringswerk, zoals een oplossing voor de regularisaties en een algemene rondzendbrief omtrent migratie is hierdoor namelijk blijven liggen. Niet alleen omdat de regering niet aan deze thema's toekomt, maar ook omdat verschillende partijen verkiezingen vrezen en het thema migratie in die omstandigheden al te gevoelig vinden.

Nieuws: