Het jaarlijkse onafhankelijkheid- en vredesfeest van de Soedanese Gemeenschap is op 29 januari 2017 uitgebreid gevierd. Vele Soedanese culturele organisaties zoals de Soedanese Gemeenschap Gent, Kouch vzw uit Oostende, Soedanese Gemeenschap vzw uit Brussel (lidorganisaties van FZO-VL) hebben er keihard aan gewerkt om het feest een groot succes te maken, en zijn daar absoluut in geslaagd. De opkomst was groot, en de stemming was opperbest.

De aanwezigen konden genieten van een fototentoonstelling over Soedan. Een originele en laagdrempelige kennismaking met de Soedanees kunstdiscipline , nl. fotografie en schilderkunst, die in woord en beeld een brug slaan tussen Soedan en de diaspora. Het waren de leden en sympathisanten van de Soedanese Gemeenschap (vooral kinderen en vrouwen) die hun werk (schilderkunst en handwerk) hebben tentoongesteld. De aanwezigen kregen de kans kennis te maken met traditionele handwerk en sieraden uit Soedan.

De avond werd plechtig geopend door de voorzitter van de Soedanese Gemeenschap Oostende, de heer Osman Ahmed. Nadien volgde het plechtige moment doorspekt met een aantal speeches van o.a. de Ambassadeur van Soedan, de voorzitter van FZO-VL. Ook de Consul Generaal van Soedan, de burgemeester van Oostende waren aanwezig op de avond. Zij kregen elk een aandenken mee naar huis.

Alle aanwezigen werden nadien getrakteerd op een aperitief en werd het buffet geopend. De vrijwillige koks legden de genodigden in de watten met een aantal typische Soedanese schotels.

De 150 aanwezigen waren nadien volledig ingenomen door de Sudan Folklore Groep. Samen met zijn internationaal samengestelde leden bracht de groep zijn typerende Zoblazo-stijl muziek. Deze stijl van muziek wordt gekenmerkt door een up tempo ritme, een hoge technologische instrumentatie, percussie, blazers en zeemzoete melodieën. Deze unieke melange van verschillende muziekstijlen sloeg erg aan bij het publiek.

Wij, FZO-VL team en bestuur, danken alle organisatoren, vrijwilligers, het gemeentebestuur en allen die aanwezig waren en ertoe hebben bijgedragen om van dit feest een groot succes te maken.

sfeerbeelden