Dhr Petrucci, zaakvoerder van de vzw's BrasilEuro en Cleanse, wordt in verdenking gesteld van zwendel, witwaspraktijken en tewerkstelling van arbeiders zonder arbeids- of verblijfsvergunning. Hij stelde een 500-tal mensen zonder papieren tewerk met de belofte hen een legale verblijfsvergunning te verschaffen.
Begin april viel de politie binnen in de kantoren van de vzw's, dhr. Petrucci, spiegelde de werknemers zonder papieren fabeltjes voor. Via BrasilEuro of Cleanse zouden ze legaal kunnen werken, ingeschreven zijn bij de RSZ en bovendien zouden ze een legale verblijfvergunning kunnen krijgen. Had het regeerakkoord van april 2008 immers niet beloofd mensen zonder papieren te regulariseren indien ze een "vaststaand werkaanbod" konden voorleggen?
De werkelijkheid was minder rooskleurig. Dhr. Petrucci stak de subsidies van de overheid in eigen zak en liet na de bijdragen aan de sociale zekerheid te betalen. Van een legaal verblijf voor de werknemers was er geen sprake. Het regeerakkoord werd immers nog steeds niet uitgevoerd en daar kon ook dhr. Petrucci niets aan veranderen.
Dhr. Petrucci is momenteel in voorhechtenis. Hij wordt onder andere in verdenking gesteld van zwendel, witwaspraktijken en tewerkstelling van arbeiders zonder arbeids-of verblijfsvergunning.
PROGRESS Lawyers Network vond samen met de socialistische en de christelijke vakbond, Orca, Ciré en de vzw Abraço dat de slachtoffers niet vergeten mogen worden. Verschillende advocaten bundelden hun krachten om de werknemers van dhr. Petrucci een stem te geven. Op 10 juni werd er reeds voor 200 onder hen, een burgerlijke partijstelling ingediend.
Dhr Petrucci is echter niet de enige schuldige in dit verhaal. De mensen zonder papieren putten hoop uit het regeerakkoord en wachtten op de uitvoering ervan. Minister Turtelboom en de regering dragen door hun inertie een grote verantwoordelijkheid. Deze zaak maakt nogmaals duidelijk dat het regeerakkoord dringend moet worden uitgevoerd.
Om deze boodschap kracht bij te zetten werd er op 3 juni een manifestatie georganiseerd die de kabinetten van Minister Turtelboom en Minister Milquet aandeed. Daar waar Minister Turtelboom de deuren gesloten hield, ontving Minister Milquet een delegatie, met onder andere advocaten Marie-Pierre de Buisseret en Julie Tieleman van PROGRESS Lawyers Network.
Momenteel leven de voormalige werknemers van BrasilEuro en Cleanse in onzekerheid. Het is nog onduidelijk of ze in België mogen blijven. PROGRESS Lawyers Network probeert in samenwerking met andere advocaten de slachtoffers juridisch bij te staan. Naast de burgerlijke partijstelling zal er nagegaan worden in hoeverre de werknemers zonder papieren hun verblijf kunnen regulariseren.
Overgenomen van Progress Lawyers Network.

Over ditzelfde dossier stond ook in MO-magazine een uitgebreid artikel. Klik hier